Drini Erenler – Kapitulli i Ëndërrimeve

Posted by on Apr 4, 2016 in Prozë | Comments Off on Drini Erenler – Kapitulli i Ëndërrimeve

Kikoni librin për ta shfletuar online

lexo të plotë

Ditët e tmerrit

Posted by on Dec 31, 2015 in Prozë | Comments Off on Ditët e tmerrit

(Majmunët kryejnë çdo vit të njëjtin ritual mizor ndaj Vitit të Ri. E kapin sapo vjen drejt tyre, i veshur me rrobat e kuqe, i qeshur e me thesin plot lodra për ta, dhe e zhveshin duke lëpirë buzët me neps. Pastaj, dy nga ata e mbajnë fort, kurse të tjerët e përdhunojnë duke lëshuar klithma ngadhënjimi. E përdhunojnë treqind e gjashtëdhjetë e pesë ditë rresht, pa u ndalur asnjë çast, derisa plaket, pastaj e ndërrojnë me të birin, për të cilin kujtojnë se vjen të shpëtojë atin. Këtë e bëjnë përjetësisht,...

lexo të plotë

Mediokriteti në kulturë dhe kultura e pafajësisë

Posted by on Sep 13, 2015 in Ese | Comments Off on Mediokriteti në kulturë dhe kultura e pafajësisë

Shpëtim Kelmendi Nëse ka një fushë të aktivitetit njerëzor që qeverive shqiptare nuk u ka interesuar e vazhdon të mos iu interesojë fare, kjo është kultura. Nëse ka një hapësirë të kësaj fushe, që po ashtu nuk u ka interesuar ndonjëherë qeverive shqiptare, kjo hapësirë është arti. Nëse ka një zhanër të artit që qeverive shqiptare nuk u ka interesuar fare fare fare, kjo është letërsia shqipe. Por në të vërtetë, punët e kulturës, punët e artit, e sidomos ato të letërsisë, nuk shkojnë edhe aq keq. Jo,...

lexo të plotë

Gjaku i keq

Posted by on May 4, 2015 in Poezi | Comments Off on Gjaku i keq

Arthur Rimbaud Unë i kam stërgjyshërit e mi galë sy blu të bardhë, me trurin të vocërr e ngathtësi në luftë. Unë e mbaj veshjen time po aq primitive sa të tyren. Por s’i lyej kurrë flokët me gjalpë. Galët ishin zhvoshkësh lëkura kafshësh, djegës kullotash më të paaftët e kohës së tyre. Prej tyre unë kam: idhujtarinë e pasionin për përdhosjen; -Oh! të gjitha veset, zëmrimin, shthurjen, – të madhërishmen, lapërdhinë – sidomos gënjeshtrën e përtacinë. Kam tmerr çdo ustallëk. Mjeshtra e...

lexo të plotë

Mbi njeriun

Posted by on Apr 30, 2015 in Ese | Comments Off on Mbi njeriun

Njeriu është qenie psikike e shoqërore i pajisur me arsyen nga shkaku te pasoja e mendimit intelektual, dhe formën logjike të të kuptuarit të gjësendeve në natyrë. Njeriu ekziston nga vullneti i tij, por është i ndikuar nga sistemi hyjnor i vullnetit të Zotit, pra ai është pjesë racionale e natyrës. Arsyeja e tij e shëndoshë, pra qëllimi i tij racional është paraqitja e jetës në formë intelektuale dhe të dobishme; e cila njëherësh është bartësja e ideve tona që sistematizon mendimet drejt njohjes racionale. Ky...

lexo të plotë